Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

3o αντι-μάθημα marketing στο Α.Σ.*

Το τρίτο αντι-μάθημα είχε ως θέμα την σχέση marketing και πολιτικής. Ας δούμε αρχικά το marketing ως εργαλείο για άσκηση πολιτικής. Προετοιμαστείτε για μεγάλες συγκινήσεις! Για αρχή έχουμε την σοβιετική εμπειρία, με θαυμαστά αποτελέσματα ελλείψει photoshop. O Στάλιν αφού καθάριζε ως φυσικές παρουσίες τους πρώην συντρόφους του διαφωνούντες και μη, φρόντιζε να εξαφανίζει και την αποτύπωσή του ειδώλου τους σε φωτογραφίες...


Ο Τρότσκι, αριστερά καθιστός στην βάση της εξέδρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του Λένιν, και δεξιά όπως κατέληξε η φωτογραφία ύστερα από επέμβαση.


Και εδώ η γνωστή ''τυχαία'' φωτογραφία της ανάρτησης της σοβιετικής σημαίας από δύο ήρωες σοβιετικούς στρατιώτες στο κτίριο του Riechstag μετά την κατάληψη του Βερολίνου στο τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου. Δυστυχώς ο ένας απ τους δύο δεν ήταν και τόσο ήρωας κι έτσι αναγκάστηκαν οι σύντροφοι να του αφαιρέσουν το ένα απ τα δύο ρολόγια που πλιατσικολόγησε με καρφίτσα παρακαλώ!


Δείγματα προπαγανδιστικών αφισών που χρησιμοποιήθηκαν για την τόνωση και ανάδειξη του Σοβιετικού ιδεώδους.



Μεγαλειώδη αγάλματα έκαναν ξεκάθαρη την θέση των πληβείων ως προς τον πατερούλη...


Κι από τον σοβιετικό τρελάρα Στάλιν περνάμε σε άλλον ένα τρελάρα της ιστορίας, στον Αυστριακής καταγωγής Αδόλφο Χίτλερ, που με την βοήθεια του Γκέμπελς χρησιμοποίησε την προπαγάνδα σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την εποχή. Κι επειδή η γνώση του αντιπάλου είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αντιμετωπίσεις, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τους σαλεμένους νοσταλγούς του, δείτε τα κύρια σημεία την αριοσοφίας, ο παραλογισμός σ' όλο του το μεγαλείο...




''Θαυμάστε'' τον θεόμουρλο να ποζάρει δοκιμαστικά εμπρός στον φακό...


Το ναζιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της Leni Riefenstahl που λάτρευε τον Hitler, ο οποίος της παρείχε κάθε διευκόλυνση προκειμένου να προπαγανδίσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον ίδιο και τον ναζισμό με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Κάντε υπομονή και δείτε μερικά πλάνα από το επιβλητικό ''Triumph of the will'' του 1934 που καταγράφει το συνέδριο του ναζιστικού κόμματος στην Νυρεμβέργη. Ο θρίαμβος της μαζικής τρέλας στην πιο ακραία του μορφή..


 Οι Ολυμπιακοί αγώνες που έγιναν στο Βερολίνο ήταν μια τέλεια ευκαιρία για να αναδείξουν την ανωτερότητα την αρίας γερμανικής φυλής, κάτι που βέβαια δεν αποδείχτηκε ποτέ στον στίβο. Η ταινία της Riefenstahl 'Olympia' πρωτοποριακή για την εποχή της, είναι φανερό πως προσπαθεί να συνδέσει την αρία φυλή με την αρχαία Ελλάδα.


Κι αν οι ναζί είχαν μια Ρίφενσταλ με αισθητικά αποτελέσματα ενός επιπέδου, στην πτωχή επαρχεία μας οι φτωχοδιάβολοι χουνταίοι όσο κι αν το προσπάθησαν, το επίπεδο της προπαγάνδας τους ήταν για γέλια και για κλάματα. Ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα όσο κι αν προσπάθησαν να περάσουν το σύνθημα που ακούσαμε πρόσφατα κι από το στόμα του ομοϊδεάτη τους Καρατζαφύρερ, το ''Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια'' γεμίζοντας τον τόπο με φοίνικες, πουλιά, αντικομουνιστικά μνημεία,χλαμύδες και τανκς. Οι αντιφρονούντες παρακολουθούσαν εντατικά μαθήματα εθνικοφροσύνης στα ξερονήσια με ιδιαίτερη περιποίηση από τους 'ανδρες' της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Διοργάνωσαν το 1968 μια έκθεση για την πολεμική ιστορία των Ελλήνων όπου το κιτς κυριάρχησε.


Κατατοπιστικό το παρακάτω φιλμάκι, όπου απολαμβάνουμε τον πρωτομάστορα της επτάχρονης δικτατορίας Γιώργο Παπαδόπουλο να επιδεικνύει την ρητορική του δεινότητα, και τον Μακαρέζο να επισκέπτεται ως συνήθιζε κάθε χωριό της επαρχίας εκσφενδονίζοντας κοτσάνες εγκαινιάζοντας οτιδήποτε. Κάπου στο μέσον του φιλμ θα ξεχωρίσετε την απέλπιδα προσπάθεια του Δικτάτορα να απευθυνθεί σε νεολαίους που είχαν συγκεντρωθεί στο Καλλιμάρμαρο στάδιο ενώ εκείνοι τον αφόπλισαν αλαλάζοντας και χειροκροτώντας. Το video έχει ανέβει στο youtube, προφανώς από κάποιον στόκο νοσταλγό του καθεστώτος της χούντας, εξού και το παραλήρημα αντικομουνισμού στο τίτλο, με φανερή αδυναμία να κατανοήσει πόσο πρόδηλη είναι η γελοιοποίηση των δικτατόρων.


Και αφού υπενθυμίσουμε πως ''η χούντα δεν τελείωσε το 73'' περνάμε στα χρόνια της μεταπολίτευσης και την περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας ήταν αυτό που λένε χαρισματικός ηγέτης τρομάρα μας! και είχε μοναδικό τρόπο να επικοινωνεί με το κοινό των συγκεντρώσεών του. Σ' αυτές τις τελευταίες με την καθοδήγηση του θαυματοποιού σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, μετέδιδε μέσω της τηλεόρασης το μήνυμα της νίκης στους οπαδούς που δεν είχαν πάρει τα πούλμαν του κόμματος για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση. Η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα το 1985 παραμένει ιστορική για το μέγεθός της. Και ναι, αυτός που προλογίζει τον μεγάλο ηγέτη είναι ο Κίμωνας Κουλούρης!



Τα χρόνια πέρασαν και τον χαρισματικό Ανδρέα διαδέχθηκε η προσωποποίηση της κουλαμάρας, ο μεγαλύτερος αντιπαθούκλας, ο αγέλαστος-ανέκφραστος-ψυχρός λογιστής, o κολωνακιώτης που έβαζε κροτίδες (!) Κώστας Σημίτης. Πέραν όλων των προβλημάτων που είχε στην επαφή του με τον κόσμο, έκανε απίστευτα σαρδάμ και είχε και αμέτρητες κρεατοελιές που ωστόσο δεν αποτέλεσαν μειονέκτημα στο να κυβερνήσει...



Ας δούμε τώρα μια περίπτωση πιο κοντινή και επίκαιρη για το πολιτικό marketing. O Barack Hussein Obama είχε να αντιπαλέψει την προκατάληψη των πολιτών των Η.Π.Α. σχετικά με το ότι ήταν αφροαμερικανός αλλά και να αποδείξει πως δεν ήταν μουσουλμάνος. Η προεκλογική του εκστρατεία έθεσε νέα standards σ' αυτό που αποκαλούμε πολιτική προπαγάνδα.




Έφτασε η ώρα να επεξεργαστούμε την πολιτική ως εργαλείο marketing. Το πρώτο παράδειγμα είναι αυτό της Benetton που στην καμπάνια της Unhate ''ξεπερνάει'' παγκόσμια αποδεκτές και αναγνωρισμένες περιπτώσεις ''άσβεστου μίσους''...



...η τελευταία περίπτωση έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο έρωτα συμφέροντος...


H vodca Absolut το παράκανε για μερικούς με την παρακάτω διαφήμιση...


και η Levi's το παράκανε με τούτη δω...


Προσφάτως στο παιχνίδι μπήκαν και οι ουϊσκάδες που λέει και η Τέττα, με την εξής παπαριά...


και τελευταία και καλύτερη, για το περίφημο αποσμητικό AXE ANARCHY παρακαλώ...


Εδώ τελειώνει το ταξίδι μας στο χώρο του marketing, έτσι όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στο χώρο του Αυτόνομου Στεκιού τις προηγούμενες Δευτέρες. Οφείλω ένα ευχαριστώ στην Τέττα που έκανε μια  μεγάλη προσπάθεια και νομίζω πως τα κατάφερε εξαιρετικά. Θα πρέπει να πω εδώ πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με iso
* Ζωοδόχου Πηγής και πεζόδρομος Ισαύρων, Εξάρχεια.

5 σχόλια:

  1. ωραία όλα αυτά, τι μας διδάσκουν στην τελική;

    α) Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.
    Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος

    β)Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν μας διδάσκει η ιστορία.
    Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος
    .....................

    από τους δύο γερμανούς ψηφίζω β),
    τον μπαμπά Hegel..αχ..τίποτα δεν έμαθε ο επίγονος μικρός μαρξ..

    για αυτό μην υποτιμάς ποτέ τον αντίπαλο και μην υπερτιμάς τον εαυτό σου.

    "οι ηλίθιοι είναι αήττητοι"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ''οι αήττητοι έχουν την εξουσία'' ΑΡΑ ''εξουσιάζουν οι ηλίθιοι''!!!

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ αγαπητό Photodiario για την αναμετάδοση των μαθημάτων για εμάς που δεν μπορέσαμε να τα παρακολουθήσαμε. Από το τελευταίο κομμάτι φυσικά κρατάω το βιντεάκι με την ομιλία του Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της οποίας το ακροατήριο με τις υπερβολικές επευφημίες τελικά δεν τον αφήνει να μιλήσει. Είχα ακούσει γι' αυτό το επεισόδιο, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ενός νέου ύφους αντίδρασης, αλλά και χιούμορ που δημιουργείται μέσα στη Χούντα για ευνόητους λόγους, αλλά δεν το είχα δει. Λέγεται μάλιστα ότι πολλοί από τους νέους που φώναζαν "Παπαδόπουλος" συμπλήρωναν αμέσως μετά "Μπισκότα". Να σημειώσω κάτι όμως για την αποφυγή παρεξηγήσεων. Το βίντεο προφανώς το ανέβασε κάποιος βαθιά μπερδεμένος νοσταλγός της Χούντας, όπως φαίνεται και από τον τίτλο "ουστ κομούνια", ωστόσο το ίδιο το βίντεο είναι φτιαγμένος από αριστερούς που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, όπως η Ρηνιώ Παπανικόλα για παράδειγμα. Προφανώς πρόκειται για κάποιο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Η ανατομία μιας Χούντας" του Θεοδοόση Θεοδοσόπουλου, που έχει κάνει πολλά ακόμη ντοκιμαντέρ για την Επταετία. Ελπίζω να μην λεπτολόγησα πολύ.
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, από το ντοκιμαντέρ του Θεοδοσόπουλου το χει πάρει, έτσι ξεκινά άλλωστε και το video...ξενύχτησες παλί; Νυχτερίδες φίλες έχω τελικά!

      Διαγραφή
  3. Όχι μόνο ξενύχτησα, αλλά μετά το ποστ σου ψάχνοντας για τον Θεοδοσόπουλο βρήκα ένα λινκ για τη δίκη της Χούντας και κάθισα και την είδα ολόκληρη. Το σχόλιο μου δεν ήταν για να σε διορθώσω, αλλά για να μην μπερδευτεί κάποιος που δεν το ξέρει, διότι το τελευταίο καιρό οι φασίστες πάνε να μας τρελάνουν. Πριν από μερικές μέρες στο ίντερνετ έπεσα σε ένα φασιστοsite με ένα ρατσιστικό ποίημα για το οποίο στο τέλος ο "ποιητής" σημείωνε ότι το έγραψε εμπνευσμένος από ποίημα του Μπρεχτ! Ότι του φανεί...
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή