Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Εν μέσω κρίσης


Κατακαλόκαιρο, ο κόσμος ψάχνει τρόπους να δροσίσει το ταλαιπωρημένο εγώ του, βάζοντας στην πάντα το δαιμονοποιημένο εμείς, και εγώ μεσημέρι Σαββάτου σε κάποια γειτονιά της Αθήνας, την μόνη βουτιά που μπορώ να κάνω είναι στην ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να μην χάσω την ψυχραιμία μου. Επιτρέψτε μου μια σύντομη περιοδολόγηση. Η τριμερής συγκυβέρνηση ετοιμάζεται για την συνάντηση με την τρόικα για να της εκθέσει τα μέτρα εξοικονόμησης ύψους 11.5 ή 14 δισεκατομμυρίων περιμένοντας την έγκριση ή την απόρριψή τους. Για ενημέρωση των πολιτών ή έστω του κυνοβουλίου ούτε λόγος περί της ταμπακιέρας. Οι πάσης φύσεως και παραφύσεως ένστολοι εξαιρούνται από περαιτέρω εισοδηματικές απώλειες, οι υπόλοιποι ας μας φάει το μαύρο σκοτάδι! Η ΔΕΗ αφού έκοψε το ρεύμα στο άσυλο ανιάτων, κάνοντας πράξη την παραπάνω κυβερνητική εντολή, το επανασυνδέει και ζητά συγγνώμη για την αδικαιολόγητη πράξη του υπαλλήλου της! Στο ίδιο άσυλο οι τρόφιμοι έχουν να σιτιστούν με κάτι διαφορετικό από μακαρόνια και πατάτες μήνες τώρα! Το ίδιο ισχύει για όλα τα κρατικά νοσοκομεία, κλινικές, παιδικούς σταθμούς και στρατόπεδα! Στην κατειλημμένη εδώ και μήνες ελληνική χαλυβουργία μετά από προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Σαμαρά της κυβέρνησης του 25% στην ανεργία, τα ΜΑΤ εκδιώχνουν τους απεργούς με το αιτιολογικό πως παρεμποδίζουν την είσοδο σε όσους θέλουν να εργαστούν, ανακαλύπτοντας ξαφνικά την αξία της εργασίας! Νέα συνέλευση των εργαζομένων ψήφισε νέα απόφαση για συνέχιση της απεργίας! Πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορα μέρη της επαρχίας με τους πυροσβέστες να καταγγέλουν έλλειψη προληπτικών μέτρων, προσωπικού και εναέριων μέσων αφού όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους! Σε συνάντηση του δημάρχου της Αθήνας Καμίνη, που αφήνει απότιστα τα δέντρα του πάρκου Κύπρου και Πατησίων και τον λόφο του Στρέφη στην τύχη του, με τον υπουργό ΠροΠο Δένδια αποφασίστηκε η λειτουργία κέντρου παραμονής παράνομων μεταναστών εντός των ορίων του δήμου! Νέες συλλήψεις χρεωστών του δημοσίου που πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο όπως και οι αυτοκτονίες συμπολιτών μας που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο!
Στις εξωτερικές ειδήσεις τώρα, σάλος για το μακελειό στην προβολή της νέας ταινίας του Batman στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όταν ένοπλος φοιτητής ψυχολογίας άνοιξε πυρ εντός της κινηματογραφικής αίθουσας υποδυόμενος τον Joker! Ανάμεσα στους νεκρούς θεατές ένα μωρό τεσσάρων μηνών!!!! Στην Συρία ο εμφύλιος μεταξύ αντιφρονούντων και του καθεστώτος Άσαντ συνεχίζεται με εκατοντάδες θύματα πολιτών να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που άνοιξε εδώ και πολλούς μήνες! Οι διεθνείς οργανισμοί αδυνατούν να επέμβουν αποφασιστικά, αφού τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή μεταξύ των ισχυρών δεν επιτρέπουν λήψη συγκεκριμένων  μέτρων πέρα από την αποστολή παρατηρητών της σφαγής! Στην Ισπανία καθημερινές πορείες με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν εναντίον των σκληρών μέτρων λιτότητας της υπάκουης κυβέρνησης Ραχόι, καταλήγουν σε εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία που κάνει χρήση μόνο πλαστικών σφαιρών... προς το παρόν! Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ καταγγέλλει τον αναποτελεσματικό ρόλο στο επίπεδο της πρόβλεψης, του μεγέθους της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και όχι μόνο λέω εγώ! Με την σειρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ με το βλέμμα της νυφίτσας Ντράγκι, καθησυχάζει τις αγορές κι ανάβει φωτιές στους δικούς μας κώλους, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ύπαρξη του Ευρώ και την συνέχιση της Ευρωζώνης, που θα της ταίριαζε καλύτερα το Ευρωθηλιά! Στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου υπάρχει μια υπολανθάνουσα ροπή να μετατραπεί η πόλη σε ένα απέραντο στρατόπεδο όπου στους δρόμους θα κάνουν σουλάτσο μόνο ένστολοι βαριά οπλισμένοι με τους αθλητές καθώς και τους θεατές-επισκέπτες (αν υπάρξουν!) να μεταφέρονται ομαδικά και με συνεχή αστυνομική συνοδεία από τα ξενοδοχεία στο στάδιο και τούμπαλιν! Οι χορηγοί του διεθνούς πανηγυριού ελπίζουν μόνο στην τηλεοπτική διαφήμιση μέσω των αθλητών και γι΄ αυτό τον λόγο επετράπη κάθε ακραίο μέσο και τρόπος προσέλκυσης του ενδιαφέροντος του τηλεοπτικού κοινού! Πληροφορίες που μιλάνε για ενεργό συμμετοχή στον στίβο κτηνών, πέρα των αθλητών και άλλων σαρκοφάγων όπως λεόντων, λεοπαρδάλεων, ελεφάντων, κροκοδείλων και ρινόκερων θυμίζοντας έντονα την ρωμαϊκή αρένα στο Κολοσσαίο, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την ΔΟΕ! Επίσης ανακριβείς και κακόβουλες είναι και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες μεθόδους βελτιστοποίησης των επιδόσεων των αθλητών στα αθλήματα πισίνας, παραδείγματος χάριν πως θα κολυμπάνε μαζί τους και μερικά κοπάδια πιράνχας ας πούμε!
Όλα τούτα σχηματίζουν το απίστευτο παζλ της πραγματικότητας κι εγώ αναρωτιέμαι πόσο τερατώδη μορφή έχει πάρει αυτό που λέμε κοινωνικό φαντασιακό και πόσο εύκολα μπορεί να συνθλίψει όποια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά ή αδυναμία. Όποιος-οια αμφισβητήσει συνειδητά ή ασυνείδητα την πρωτοκαθεδρία της εξουσίας στον σχηματισμό αυτού του φαντασιακού, αμέσως θεωρείται τρομοκράτης ή εχθρός της κοινωνικής ειρήνης-απραξίας και μπαίνει βίαια στο περιθώριο. Χαρακτηρίζεται αντι-κοινωνικός-κή, απροσάρμοστος-στη, ψυχικά διαταραγμένος-νη, αναρχικός-κιά, φρικιό ή ανώμαλος-λη-λο! Δεν είναι τυχαία η αναβάθμιση της κρατικής επιτήρησης και αστυνόμευσης των ζωών μας. Κι όμως η εξουσία τρέμει από φόβο την ώρα που στον πόλεμο του κοινωνικού ανταγωνισμού και μέσα από την διαδικασία της κοινωνικής αναπαραγωγής, οι δυνάμεις των από κάτω επιχειρούν να ενωθούν, χειραφετηθούν και αυτοοργανωθούν, καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια ηγεμονίας, εξουσίας και λογικής της ανάθεσης στους ειδικούς τεχνοκράτες της τύχης μας. Αυτό που ήταν, είναι και θα παραμείνει ζητούμενο για τους εξουσιαζόμενους είναι η συνειδητοποίηση της αξίας του πράττειν, που οδηγεί στην κοινωνική απελευθέρωση.
Υ.Γ. Σαν χθες 20 Ιούλη του 2001 στην Γένοβα έχανε την ζωή του ο Κάρλο Τζουλιάνι από δύο σφαίρες αστυνομικού και στην συνέχεια περνώντας από πάνω του αστυνομικό τζίπ, κατά την διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων ενάντια στην σύνοδο των G8. Δεν ξεχνάμε πως ‘’Ο αγώνας ενάντια στην λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία’’. Και μια μικρή λεπτομέρεια, οι δολοφόνοι του Τζουλιάνι ύστερα από δίκη απαλλάχθηκαν με το σκεπτικό της νόμιμης άμυνας, σε αντίθεση με διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί και τελικά καταδικάστηκαν! 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου